sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Täydellinen aamu

Harvoin sunnuntaisin herään herätyskelloon. Tänään oli kuitenkin mainio päivä aloittaa aikaisin ja suunnata Bio Rion aamupalanäytökseen, jossa YksiKaksiFilmi - Sveriges finskaste filmfestival - esitti Miss Farkku-Suomen samalla kun nautimme aamiaista tunnelmallisessa elokuvasalissa. 

Herkullisen aamupalan lisäksi, elokuva oli hyvä ja festivaalitunnelma lämmin. Kauko Röyhkä herätti myös pienen pienen ikävän Turkuun ja Bar Kukaan.




Matti Kinnunen: Miss Farkku-Suomi (2012)


Pepe Willberg: Aamu 
(elokuvaan kuulumaton, mutta aamuun kuuluva) 

Anni

maanantai 17. syyskuuta 2012

Auringonnousu

Minun on yhdyttävä ylistyslauluun. Murnaun Sunrise: A Song of Two Humansia (1927) pidetään yhtenä maailman hienoimmista elokuvista, ja vaikka tällaiset kaikkien aikojen parhaat -listat saavat minut usein hieman ärsyyntyneeksi, ovat ne johdattaneet minut usean aarteen äärelle. 






Elokuvan voi ilmeisesti katsoa kokonaa YouTubesta. Tästä alkaa yksi lempikohtauksistani:



Anni


lauantai 8. syyskuuta 2012

Neuvostotehtaassa

Jännittävä paikka, täynnä taiteilijoiden ateljeita, graffiteja, seinäkirjoituksia, ränsistyneisyyttä, harmautta, suuria tiloja joissa järjestää performansseja, näyttelyitä, klubeja. Pieni taideputiikki ja kattopuutarha, josta voi ostaa itselleen smoothien, kasvistortillan tai boolilasillisen. Kulttuuritehdas Polymer sijaitsee Tallinnan keskustasta lounaaseen, joten samalla tulee käveltyä ja nähtyä kaupungin muita sivuja. Siellä turistit eivät liiku (paitsi suomalaiset läheisessä Prismassa).
Polymer-festivaalin aikaan paikka on täynnä salaperäisiä nurkkauksia ja kulman takaa löytyviä näyttelyitä, musiikkikeikkoja ja deep house -klubeja, performansseja, tupakansavua (vaikka Virossa ei saisikaan enää polttaa sisällä), ja tietenkin taideteoksena kaiken keskellä seisova korkea puusauna pleksilaseineen.
Puutarhaterassilla kangaskasseista nostettiin juotavaksi oluet ja rommit, taisipa olla vielä kesän viimeinen yö. Karhean kaunis kuin mikä.


Tsekkaa Polymerin sivut täältä.
Reetta

lauantai 1. syyskuuta 2012

Festivaalielokuu Tarttossa

Noh! Nyt on jo viimein aika kirjata ylös Virossa koettuja tapauksia. Ensimmäisenä Tartto, josta löysin heti ensimmäisenä viikkona kaksi mahtavaa festivaalia.

TARTU MUUSIKANÄDAL tarjosi samalla tavoin kuin Tallinn Music Week (joka olikin yksi sponsoreista) paljon musiikkia niin ilmaisilla kuin 3-10 euroa maksavilla klubeilla. Ympäri kaupunkia saattoi siis astua kahviloihin ja baareihin ja nauttia virolaisesta ja lähimaiden musiikista. Artistit olivat melko samoja kuin Tallinnassa, mutta pienemmällä mittakaavalla. Festivaali teki myös yhteistyötä tARTuFF:n kanssa:

TARTU ARMASTUSFILMIDE FESTIVAL tARTuFF eli Tartton rakkauselokuvafestivaali kesti kuusi päivää ja tapahtui samalla viikolla kuin musiikkifestari. Ohjelmaa oli monenmoista - elokuvia, dokumentteja, luentoja, konsertteja. Elokuva- ja dokumenttikattaus oli koottu ympäri maailmaa, mutta vironkieliset tekstitykset hankaloittivat hivenen meidän ei-niin-hyvin-kieltä-osaavien osallistumista. Päätapahtumapaikka oli Raatihuoneentorille (Raekoja Plats) rakennettu valtava ulkoilmakatsomo, joka pysyi paikallaan koko viikon ajan. Saadakseen istumapaikan, kannatti saapua paikalle mielellään tuntia ennen, mutta pelottomat ja uhkarohkeat opiskelijat tietenkin kiipesivät suoraan viereisen Kaarisillan päälle. Kuuleman mukaan sieltä olikin mahtavat näköalat valkokankaalle ja yli koko aukion.

© 2012 tARTuFF


Reetta