sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Olkaa tuhmia, niin pelastutte


On eräs taiteilija, joka saa minut aina virkistävällä tavalla hätkähtämään. Iiu Susirajan valokuvia on nyt esillä Turun Galleria Å:ssa nimellä Tuhmaa pullaa ja muita taiteellisia pelastuksia. Näyttelyn teemana on ruoka ja se, miten suhteemme siihen on sidottu hyvillä käytöstavoilla ja normeilla. Torstain avajaisissa oli tarjolla täytekakkua ja kahvia, joita nautiskelimme samalla kun videolla taiteilija leipoo rintaliivinsä tyynen rauhallisesti pullapitkon sekaan. Olkaa tuhmia, niin pelastutte. 

Uusimmat kuvat kannattaa käydä katsomassa itse galleriassa. Tässä aikaisempia teoksia. 

Teossarjasta Älä nyt suutu (2008-2009)




Syömään, pöytä on katettu (2010)



Hyvä käytös (2008-2010)



Lisää Iiu Susirajaa täältä: http://www.iiususiraja.com/

Hyvää vappua!
Anni

Forgot my shades

Aurinkoinen huhtikuun lopun päivä, ulkona tarvitsisi aurinkolaseja. Vapun riehakkuus alkaa jo näkyä, mutta täällä sisällä pysähtyneisyys ja muutoksen ilmapiiri kietoutuvat toisiinsa. Le Corps Mince De Françoisen biisi Future Me sopiikin tunnelmaan kuin nakutettu.


Linkki musiikkivideoon, jota en saanut tähän taiottua.
Kuvakokoelma videolta.

Reetta

torstai 26. huhtikuuta 2012

Humiseva harju

Aluksi minulla oli paljon sanottavaa. Lopuksi en osannut sanoin ilmaista sitä, miltä elokuva tuntui.  





Humiseva harju. 
Suosittelen. Hiljaa, haistellen, maistellen.

Anni

perjantai 20. huhtikuuta 2012

Kevätmyrsky

Nyt ulos kurkkiessani taivas on tummanharmaa, vaikka hetki sitten aurinko vielä säteili silmuissa. Kevät tulee keikkuen, totesi isäni pääsiäisenä kun kävelimme luonnossa ja etsimme alkavan elämän merkkejä. 

Anna Tuorin maalauksia on kuvailtu utopistisiksi fanstasimaisemiksi. Tummien sävyjen pyörteiden  yhdistyessä vaaleisiin pilkahduksiin tulee mieleeni myös kevätmyrsky. Ja kun kylmistä sadekuuroista, tuulenpuuskista ja tulvivista ojista on saatu tarpeeksi, tulee aina kesä. 










   
Orava joka sanoi miau.

Lisää Anna Tuoria: http://annatuori.blogspot.com/


Anni


maanantai 16. huhtikuuta 2012

Kuin kaksi

Ari Pelkonen. Vuoden nuori taiteilija 2012. 




Helene Schjerfbeck. Omakuvat vuosilta 1937 ja 1945




Linkin takana Helenen metamorfoosi.
http://www.hs.fi/viesti/didrichsen

Anni

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Suomalaista elokuvaa ja musiikkivideo

Olen valkokankaan pauloissa vielä muutaman päivän, sillä Turussa vietetään Suomalaisen elokuvan festivaaleja. Teemana tänä vuonna on kotimainen tie- ja kauhuelokuva. Olen tutustunut mm. Matti Kassilan Lasisydämeen (1959) ja Teuvo Tulion elokuvaan Intohimon vallassa (1947). Näytöksien alkukuvat ovat myös olleet loistavia, harmi vaan ettei kyseisiä pätkiä tahdo löytyä mistään tänne näytettäväksi.
Toisaalta elokuvafestivaalejen tunnelmaan ei pääsekään kotikoneelta ja siksi suosittelen muitakin hyödyntämään sateisen iltapäivän elokuvateattereiden pehmeillä penkeillä. 





Lopuksi vielä viikonloppufiilis-video ja yksi kotimaisista suosikeistani musiikin puolelta. Reginakin on tänään täällä Turun Klubilla järjestettävässä Fest-O-Ramassa. Nam. 



Anni

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Assemblaaseja unimaailmasta ja installaatioita päättyvistä suhteista (ja miten niihin suhtautuu)


Näin EMMAssa viikko sitten kaksi erityisen mieleenpainuvaa näyttelyä.

Juhani Harri – Maailma matkalaukussa. Suomalaisen esinetaiteen uranuurtajan Juhani Harrin näyttely on tumma, rosoinen ja maalauksellinen. Minulle näyttelyn esinekoosteista jäivät mieleen kuolleet linnut, ja niihin viittaaminen esimerkiksi teoksessa Lintujen palanut kaupunki (1960), jonka Harri on koonnut vanhan lintuhäkin osista ja polttanut saaden aikaan palaneen pinnan. Unenomaisuus kulkee läpi matkan.

Omassa huoneessaan pyörivä Harrista kertova dokumentti on oivallinen siirtymä itse näyttelyyn.

Nizzasta Bombayhin; Taj Mahalista Negrescoon (2001)

Sophie Calle - Take Care of Yourself. Installaatioteoksen lähtökohtana oli sähköpostikirje ranskalaisen käsitetaiteilijan silloiselta miesystävältä X, joka lopetti kirjeessä heidän suhteensa. Calle lähetti tämän samaisen kirjeen 107 naiselle eri elämänaloilta, ja näiden vastauksista hän kokosi installaatioteoksensa, joka rakentuu niin teksteistä, kuvista, piirroksista, videoista, musiikista että tanssista. Naiset auttavat taiteilijaa kirjeen ymmärtämisessä, ”pitämään huolta itsestään”, kuten X:n lähettämän kirjeen lopussa toivotetaan. Kirjeen henkilökohtaisuus etäännytetään kommentoitavaksi, mutta koskettavaksi ja väliin hulvattomaksikin tapahtumaksi.





Juhani Harri – Maailma matkalaukussa 11.11.2011-17.3.2013
Sophie Calle – Take Care of Yourself 2.3.-10.6.2012

Reetta

keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Tallinn Music Week 2012

 
Ehdin jo hehkuttaa Tallinn Music Weekiltä tekemiäni musiikkilöytöjä jokunen aika sitten, mutta pitäähän koko hommasta itsestäänkin sanoa jokunen sana. Tallinn Music Week on siis jokakeväinen ”showcase-festivaali”, joka tuo kolmeksi päiväksi virolaisia ja muiden lähimaiden artisteja ja bändejä soittamaan Tallinnan baareihin ja klubeille. (Tänä vuonna festareilla olisi voinut kuulla mm. uutta Husky Rescue’ta sekä Rubikia.) Jos ei oteta lukuun vuoden 2010 yhtä klubikeikkaa, olin Tallinn Music Weekillä tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Usein illan bändit soittavat päiväsaikaan lyhyempiä ilmaiskeikkoja. Festarikävijä voi siis levähtää esimerkiksi Viru-keskuksessa lattialle kasatuille tyynyille ja kuunnella tämän päivän virolaista (ja muiden lähimaiden) musiikkia. Illalla soittoa jatketaan klubeilla, baareissa, konserttisaleissa ja vanhoissa elokuvateattereissa. Lippuja voi ostaa yksittäisille klubeille, mutta jos sijaintiaan haluaa vaihtaa enemmänkin, kannattaa hankkia kaikki keikat sisältävä festaripassi. Musiikkitarjontaa on paljon, joten päivällä soitetut keikat kannattaa käyttää hyödyksi ja siten välttää juokseminen paikasta toiseen illalla.

Ystäväni kanssa päätimme ostaa yksittäiset klubiliput perjantaille ja lauantaille, molemmat Kino Sõprukseen. Perjantaina tarjolla oli elektronisempaa musiikkia (mm. Mat Riviere, Väljasõit Rohelisse) ja lauantaina rauhallisempaa (mm. Mari Kalkun, Alina Orlova). Koska Sõprus on elokuvateatteri, toi se klubille oman vivahteensa - välillä nautimme musiikista katsomossa istuen, välillä seisten lavan edessä tai sivuilla.

Matkasta väsyneinä missasimme muutamia hyvältä kuulostavia artisteja ja bändejä, mutta siitä huolimatta mukaan tarttui paljon uutta musiikkia. Tallinnan katuja ja kujia kulkiessa myös kaupunki tuli entistä tutummaksi, joten viikonloppureissuna matka olikin melkoinen yhdistelmä kaupunki- ja musiikkikulttuuria.

Napoleon IIIrd (Sõprus)
Reetta

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Pääsiäinen kuumatkalla

Siskoni vinkkasi minulle inspiroivasta elokuvasta. Se on taikuriohjaaja Mélièsin Matka kuuhun vuodelta 1902, mutta uudelleen värittettynä ja Airin musiikilla. Pidin jo alkuperäisversiosta, mutta värien ja uuden musiikin kanssa siitä tulee jopa entistä mystisempi ja samalla kovin hellyyttävä.

Jostain kumman syystä tämä tieteiselokuvan klassikko pastellisävyineen muistuti minua välittömästä goottilaisista kirkkomaalauksista ja Giotton Lamentationista. Esimerkiksi nukkuvien matkalaisten yllä  tuikkivien tähtösten ja Giotton lentävien enkeleiden luoman asetelman samankaltaisuutta ei voi kieltää. Outo yhdistelmä. Kuitenkin video ja maalaus toimikoon tämän pääsiäisen kuvina:



Anni
   

sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Kuin ohut iho jonka alla muistojen arvaamaton virta









"Tavoittelen kuvissani sellaisia kokemuksia, joissa on läsnä tasapaino ja samalla sen hauraus, 
särkyvyys. Erottavat ja yhdistävät rajapinnat. Miten pysäyttää tunne, muisto? Sitomalla se osaksi 
näkyvää, liimaamalla huoneen seiniin, valokuvan pintaan. Kuvaustilanteissa minua johdattelevat 
juuri sellaiset hetket jolloin merkitysten kokemukset kuultavat asian tai esineen takana. Kuin ohut 
iho jonka alla muistojen arvaamaton virta."

Kuvat ja teksti Anni Leppälä
www.annileppala.fi


Anni